www.CLICK4CRETE.gr

Εσείς πώς πίνετε τον καφέ σας; Σίγουρα όχι με αυγό, τόνικ, βούτυρο ή τυρί! Κι όμως, σε διάφορα μέρη του πλανήτη θα συναντήσετε καφέδες που έχουν ένα από τα παραπάνω συστατικά κι άλλα ακόμα πιο περίεργα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ως γνωστόν, γι' αυτό ας γνωρίσουμε αυτούς τους ευφάνταστους συνδυασμούς καλύτερα. Μήπως τελικά ο καφές πάει με όλα;


1) Cà Phê Trứng ή καφές με... αυγό!









Αν βρεθείτε ποτέ σε ένα καφέ του Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σερβίρουν τον τοπικό cappuccino, το Cà Phê Trứng.

Το ρόφημα αυτό αποτελείται από κρόκο αυγού που έχει χτυπηθεί με συμπυκνωμένο γάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα, η οποία στη συνέχεια χύνεται πάνω από μια κούπα ζεστού Βιετναμέζικου καφέ Robusta. 

Ο συνδυασμός αυτός σίγουρα σε πολλούς θα φαίνεται από περίεργος μέχρι ελαφρώς αηδιαστικός, αλλά όσοι έχουν δοκιμάσει μια κούπα την έχουν παρομοιάσει με «ρευστό τιραμισού».

2) Καφές με... τόνικ!


























Το τόνικ συνήθως μας έρχεται στο μυαλό συνδυασμένο με το τζιν (κι ίσως και μια φέτα αγγούρι!), όμως ο καφές με τόνικ έχει κερδίσει έδαφος στον κόσμο των specialty coffees και έχει αγαπηθεί από τους λάτρεις του καφέ. 


Πώς φτιάχνεται; Απλούστατα! Ετοιμάζετε μια δόση espresso σε ένα ποτήρι που έχει τόνικ και πάγο.

Το αποτέλεσμα είναι δροσερό και τονωτικό και, παρότι ξεκίνησε από ένα σουηδικό roastery, θα το βρείτε πλέον σε πολλά specialty cafes στον κόσμο ή μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας, τώρα ειδικά που το θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει!


3) Καφές με... τυρί!












Σας αρέσουν τα τυριά όσο σας αρέσει κι ο καφές; Μια είναι η μαγική λέξη για εσάς: Kaffeost! 


Η Σουηδία κάνει πάλι το θαύμα της με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο για να συνδυάσετε τις δυο γευστικές αγάπες σας. Τι πρέπει να κάνετε; Είτε να βουτήξετε το τυρί στον καφέ ή να πιείτε τον καφέ σας με το τυρί μέσα σε αυτόν.

Το τυρί δεν είναι ένα οποιοδήποτε τυρί, αλλά το εύηχο, φιλανδικό Leipäjuusto που φτιάχνεται από γάλα αγελάδας, κατσίκας ή... ταράνδου. 

Τι λέτε, θα δοκιμάζατε ποτέ ένα Kaffeost;

4) Καφές με... θαλασσινό αλάτι!

Φεύγουμε από τη Σκανδιναβία και μεταφερόμαστε στην Ταϊβάν και συγκεκριμένα στην αλυσίδα καφέ 85C Bakery Cafe. 

Toν Δεκέμβριο του 2008 λάνσαραν ένα ρόφημα καφέ πασπαλισμένο με θαλασσινό αλάτι. Σκεφτήκατε αμέσως ότι πήγε άπατο; Το αντίθετο! Από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του κατάφερε να γίνει το best-seller της αλυσίδας.

Κι αν αναρωτιέστε πώς τους ήρθε, το εμπνεύστηκαν από τη συνήθεια των Ταϊβανών να πασπαλίζουν φρούτα με θαλασσινό αλάτι με σκοπό να αναδεικνύεται καλύτερα η γλυκιά γεύση τους.

Γιατί όχι και στον καφέ, λοιπόν!

5) Καφές με... λεμόνι ή lime!










Όταν η ζωή σας δίνει λεμόνια... μπορείτε να φτιάξετε έναν espresso Romano, όπως κάνουν στην Ιταλία! Πώς; Φτιάξτε έναν espresso και βάλτε στην κούπα μια φέτα λεμόνι ή τρίψτε τη φέτα στο χείλος της κούπας.
Αν προτιμάτε το lime, τότε η ιδανική επιλογή για εσάς είναι ένας Guillermo,  ο οποίος είναι espresso με μερικές φέτες lime. Μπορείτε να τον απολαύσετε ζεστό ή παγωμένο, με γάλα ή σκέτο. 
Και στα δύο ροφήματα, η οξύτητα του λεμονιού ή του lime αναδεικνύει τη γεύση του καφέ, γι' αυτό προτιμήστε ένα φρουτώδες χαρμάνι espresso. 

6) Καφές με... κανέλα!

Δεν αναφερόμαστε στον κλασικό κι αγαπημένο freddo cappuccino που πασπαλίζεται με κανέλα, αλλά στον παραδοσιακό, μεξικάνικο Cafe De Olla, που φτιάχνεται με ακατέργαστη καστανή ζάχαρη (pilonchilo) και σερβίρεται με στικ κανέλας.

Επειδή το Μεξικό είναι λίγο μακριά, δείτε στο video πώς μπορείτε να φτιάξετε έναν αρωματικό Cafe De Olla.

7) Καφές με... τσάι!













Κάθε φορά που δεν μπορείτε να αποφασίσετε ανάμεσα στον καφέ και το τσάι, κάποιος στο Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει ένα Yuan Yang.


Το Yuan Yang συνδυάζει τον δυνατό καφέ φίλτρου με το χαλαρωτικό μαύρο τσάι με γάλα και είναι εξαιρετικά δημοφιλές ανάμεσα στους 7 εκατομμύρια κατοίκους της ειδικής διοικητικής περιοχής της Κίνας. 




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη